Moszkva felrúgná a fekete-tengeri gabonaegyezményt / Heti Kereskedelem

Senkit sem lep meg, hogy mi áll a hírek középpontjában: élelmiszer és Moszkva. Heti kereskedelmi összefoglalónk minden szerdán érkezik és elhozza a legfontosabb híreket. 

 

1. Rekordtermés Kanadában 

 

Továbbra is az élelmiszerellátási kérdések uralják a kereskedelempolitikát is. Bár a nemzetközi élelmiszerárak fél éve csökkennek a FAO kimutatása szerint, még mindig 5,5 százalékkal haladják meg az egy évvel korábbi szintet, ezért továbbra is szükség van a jó terméseredményekre azokban a régiókban, amelyek jelentős exportra képesek. Ilyen régiónak számít jelenleg Kanada is, ahol az idei 34,6 millió tonnás búzatermés a harmadik legmagasabb a feljegyzések 1908-as kezdete óta. Erre a többlettermésre továbbra is nagy szükség lenne a nemzetközi piacokon, hiszen a búza az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének adatbázisa szerint 2,2 százalékkal drágult augusztusról szeptemberre. A többlettermelés ugyanakkor olyan mértékű, hogy annak elszállítása logisztikai problémát jelent. A gondokat fokozza, hogy repcéből is 42 százalékkal több termett, mint tavaly, és ezt is el kell szállítani. A kanadai mezőgazdasági régióktól, amelyek az ország belső felében találhatóak, vasúton át jut a gabona a tengeri kikötőkig. Azonban az ország két meghatározó vasúttársaságánál mindeddig összesen 2400 gabonaszállító kocsi kapacitásának megfelelő mennyiségű szállítási megrendelés halmozódott fel, amely nagyjából háromheti szállításnak felel meg. A késedelmes szállítás azon túl, hogy hozzájárul a kínálati hiányhoz, elhúzódóvá teszi a magas gabonaárakat, mivel a tétel csak késve jelenik meg a világpiacon, ez pedig tovább fokozza az élelmezési válságot.

 

2. Moszkva asztalt borítana? 

 

Moszkva arra figyelmeztetett, hogy kétséges, hogy Oroszország a jövő hónapban meghosszabbítja a fekete-tengeri gabona egyezményt. Oroszország genfi ENSZ-nagykövete a Reutersnek adott csütörtöki interjújában elmondta, hogy Moszkva levelet küldött az ENSZ-nek, amelyben panaszt tett az alku végrehajtásának elmaradása miatt. És mivel az Oroszország saját műtrágya- és gabonaexportja terén kért kedvezmények nem teljesültek, Oroszország eláll a korábbi megegyezéstől. A műtrágya kapcsán több szakértő is megerősítette, hogy műtrágyával megrakott orosz hajók vesztegelnek európai kikötőkben és nem engedik meg a kirakodásukat.

 

3. Moszkva ment, Kína marad

 

Szokatlan fordulatról tanúskodik ugyanakkor Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi vezetőjének eheti nyilatkozata, miszerint a Kínától való elszakadás nem lehet opció az uniós vállalatok számára, mivel Kína jelentős növekedési piac és a megfizethető inputok értékes forrása. A biztos szerint a az EU-nak együtt kell együttműködnie Kínával, hiszen ez szolgálja a vállalatok kockázatának és az ellátási láncok diverzifikálását. Ugyanakkor Josep Borrell, az EU vezető diplomatája továbbra is Kína és Oroszország ellenes retorikát folytat és erre szólította fel a tagállamok nagyköveteit is a héten.

 

Nyitókép: Pool Photo by Gavriil Grigorov