Rekordgyenge kukoricatermés, új műtrágyareform / Heti Agrár

Az EU kukorica behozatalra szorul a rossz termés miatt, miközben csökkentené a gazdák műtrágya függőségét. Heti agrár-összefoglalónk minden kedd reggel érkezik, az elmúlt hét legfontosabb híreivel. 

 

1. Hova tovább EU-s mezőgazdaság? 

 

A Mezőgazdasági Különbizottság (SCA) ülésén a Bizottság részéről Michael Scannel főigazgató- helyettes arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy rendkívül aggályos a kukorica termésátlagának 23%- os csökkenése, amelynek következtében az EU kukorica behozatalra szorul. A WTO 12. miniszteri konferenciája kapcsán nem tudott előrehaladásról beszámolni, továbbra is az élelmezésbiztonság, a kereskedelmi akadályok felszámolása, az átláthatóság és a fenntarthatóság áll a fókuszban. A műtrágya hozzáférhetősége kapcsán elkerülendőnek tartotta a megalapozatlan kereskedelmi korlátozásokat és aggályosnak nevezte az árak volatilitását. A műtrágya értékesítés vonatkozásában jelentős visszaesésről számolt be. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szántóföldi növénytermesztők számára elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű műtrágya rendelkezésre állása az őszi munkák elvégzéséhez. Románia és Bulgária a nagy mennyiségben piacára kerülő ukrán mezőgazdasági termények (elsősorban napraforgó) versenytorzító hatásait emelte ki. Hollandia a Zöld Megállapodás és a Termőföldtől az Asztalig stratégia fényében a fenntarthatósági ambíciók fokozására szólított fel a kereskedelmi megállapodásokban. Románia, Hollandia és Szlovénia a geopolitikai viszonyok megváltozása miatt a szabadkereskedelmi megállapodások kumulatív hatásainak frissítését szorgalmazta. A Bizottság a felvetett aggályok szoros nyomon követéséről biztosított válaszában, amíg Ukrajnával az átmeneti kereskedelem-liberalizáció érvényben van (június). Az ukrán baromfi hús szignifikáns export növekedéséről is beszámolt, ennek kapcsán a Bizottság figyelmeztette Ukrajnát és önmérsékletre szólította fel. A műtrágya ára kapcsán rámutatott, hogy a dömpingellenes vámok felfüggesztése érdemben nem oldja meg a problémát.

 

2. Műtrágyafüggőség, műtrágya-függetlenség! 

 

Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos az Európai Parlamentben közölte, hogy a Bizottság október végéig javaslatot tesz az EU műtrágya-stratégiájára, amely a műtrágyaválság megfékezésére irányul, többek között azzal a kérdéssel foglalkozik majd, hogy miként tehető a műtrágyaipar kevésbé függővé a külső hatásoktól, és hogy miként tehetőek kevésbé függővé a műtrágyáktól a mezőgazdasági termelők. Ígéretük szerint a közleményt még október vége előtt közzéteszik. Kifejtette továbbá, hogy a stratégia lehetőséget biztosít arra is, hogy felülvizsgálják a KAP stratégiai terveinek hatékonyságát a műtrágya problémájának általános megoldása terén. Ez magában foglalná annak értékelését, hogy megfelelő figyelmet fordítottak-e a precíziós gazdálkodás elterjedésére, a műtrágya felhasználás megfelelő racionális megtervezésére és a hagyományos műtrágyák biológiai alternatíváinak ösztönzésére.